Poble Rural Puig Arnau-Pubilló

Observar estrelles en plena naturalesa

Gaudeix de nits màgiques al Poble Rural

La naturalesa ens regala paisatges de somni i dignes de guardar en els nostres records. Des d’oceans infinits que es perden en l’horitzó fins a espectaculars capvespres a les muntanyes. No obstant això, avui venim a parlar-vos d’un altre paisatge, un que no està a nivell dels ulls i que només es pot apreciar quan no hi ha llum i requereix que alcem una mica el cap. I és que el cel estrellat ofereix unes vistes que són dignes de contemplar durant hores i hores!

En aquest blog et donem consells perquè la teva experiència mirant estrelles sigui excepcional i inoblidable. Continua llegint!

Ubicació

Potser, el factor més important per observar els estels sigui el lloc. És imprescindible que ens allunyem de les ciutats, perquè projecten una quantitat de llum que dificulta veure els astres.

Les millors ubicacions són aquelles que permeten contemplar el cel de manera nítida. La platja és un bon lloc, ja que en direcció cap al mar no hi ha llum perquè no hi ha ciutats que emetin contaminació lumínica.

Encara que, un dels millors llocs per veure estrelles és el camp i les muntanyes. A major altitud, hi ha menys contaminació lumínica i menys núvols. El que afavoreix a un firmament més buidat.

El nostre Poble Rural, en Canalda, és un lloc ideal on gaudir de l’espectacle nocturn que creen els estels i els planetes. Un lloc allunyat de la bullícia i de la lluminositat de les ciutats, un entorn envoltat de naturalesa i que ofereix vistes increïbles, i no només de paisatges naturals, també del cel estrellat! Pots allotjar-te en una de les nostres masies, les tenim de diferents capacitats perquè gaudeixis de l’experiència estel·lar amb la teva família, amb amics o amb qui tu desitgis.

Material

Per contemplar el cel estrellat no és necessari cap mena d’equipament específic. Mirar cap amunt i embadalir-se amb l’espectacle brillant és una cosa que qualsevol pot fer, sempre que es realitzi en un lloc fosc.

No obstant això, pels amants de l’astronomia o qui volen indagar una mica més, hi ha una sèrie d’objectes que poden ajudar. Un telescopi és recomanable pels entesos de l’astronomia, ja que és un objecte car; encara que, si es desitja tenir una vista ampliada i detallada del cel nocturn, es poden adquirir uns prismàtics nocturns.

Mapes del cel

No fa falta que siguis un entès de l’astronomia per gaudir de l’experiència. Encara que, pots ajudar-te d’un mapa estel·lar per identificar estrelles, constel·lacions, planetes o altres astres. Existeixen diverses aplicacions mòbils, com l‘Sky Map o Mapa Estel·lar, que t’ajudaran a comprendre la màgia de la nit.

Funcionen de manera simple: enfoques el cel nocturn amb el mòbil, i la mateixa app identificarà els cossos celestes.

Millors dates per a veure estrelles

Sempre és bon moment per veure estrelles, no importa si és estiu o hivern. Encara que, sí que és cert, que en el calendari anual hi ha uns certs esdeveniments espectaculars que t’animem a veure. Et diem quins són:

 

  • A l’abril el cometa 12P/Pons-Brooks passarà molt prop de la Terra, un dia fantàstic per observar aquest fenomen serà entre el 12 i el 21 d’abril.

 

  • El 4 de maig hi haurà pluja de meteors, és a dir un espectacle d’estrelles fugaces.

 

  • El 12 i 13 d’agost la Terra travessarà un núvol de meteorits procedents del cometa Swift-Tuttle, la qual cosa provocarà una ràfega d’estrelles fugaces. Fins a 60 estrelles fugaces per hora!

 

  • Al setembre i octubre arriba el cometa C/2023 A3.

 

  • El 17 de setembre la lluna s’alinearà amb Saturn. El millor moment per gaudir d’aquesta convergència serà poc després del capvespre. El fenomen es repetirà els dies 14 i 15 d’octubre, 11 de novembre i 8 de desembre.

 

  • Un eclipsi solar serà visible en la part occidental del planeta el 2 d’octubre.

 

  • El 4 de desembre Venus estarà visible a molt poca distància d’una bonica lluna creixent.