Poble Rural Puig Arnau-Pubilló

Sant Llorenç de Morunys: història i turisme

El municipi de Sant Llorenç de Morunys està situat al peu de la serra de Port del Comte,  al bell mig de la Vall de Lord. Amb tan sols 4,2 km2, però presenta un gran nombre d’atractius naturals i un ric patrimoni cultural.

La vila és coneguda pel nom popular de Sant Llorenç dels Piteus, en honor a la indústria del drap piteu que hi havia hagut segles enrere. Actualment, es celebra la Fira del drap piteu, una festa ambientada a l’època medieval que rememora el passat tèxtil de la Vall de Lord i del municipi.

Atractius a Sant Llorenç de Morunys

Sant Llorenç de Morunys s’ha convertit en un centre turístic gràcies a la bellesa dels seus paisatges i pels diversos monuments històrics i artístics que s’hi poden trobar. Un petit indret freqüentat durant tot l’any per esquiadors, estiuejants, boletaires i famílies a la recerca d’una experiència rural i de natura verge. 

El poble conserva el seu antic traçat medieval, el qual està format per un recinte murat, quatre portals als angles, un claustre i l’església romànica. Una vila amb atractius que no et pots perdre durant la teva visita:

 

  1. Nucli antic

En el nucli antic de Sant Llorenç de Morunys descobrim la Plaça Major, envoltada per edificacions representatives. Són construccions de dues plantes. La planta de baix es feia servir per al bestiar, com a taller i com a botiga. A la segona hi havien les habitacions i el porxo, on s’estenien les madeixes de llana, que posteriorment es feien servir per a teixir els draps piteus.

  1. Església parroquial de Sant Llorenç

Temple romànic datat de l’any 1019. Al seu interior trobem la capella de la Mare de Déu dels Colls. Tot i els saquejos que va patir durant la Guerra Civil, es pot contemplar un fragment de pintura mural del segle XIV.

  1. Museu de la Vall de Lord

Annex al claustre de l’església parroquial de Sant Llorenç de Morunys hi ha el Museu de la Vall de Lord. És l’únic centre d’interpretació de la zona i durant la visita podràs conèixer l’evolució i la història d’aquesta vall.

  1. Coll de Jou

Situat a 1.461,5 m d’altitud podràs contemplar unes magnífiques panoràmiques de la zona, de la seva vegetació i de la geologia característica de l’indret. Amb una petita passejada també et podràs apropar fins al mirador de la Creu del Codó.

  1. Pont romànic de Vallonga

El pont de Vallonga és un pont romànic del segle XI. Està format per un sol arc de mig punt. Antigament es feia servir per travessar el riu Cardener en l’estret de Vallonga, en el municipi de Guixers.

 

Una opció perfecta per visitar Sant Llorenç de Morunys és allotjar-te all Poble Rural Puig Arnau – Pubilló, a només 10 kms del municipi, i aprofitar la seva localització per a conèixer tots els atractius que ofereix el seu entorn.
El Poble Rural Puig Arnau – Pubilló ofereix unes instal·lacions comfortables, amb tots els serveis necessaris perquè tinguis una estada agradable enmig de la naturalesa. Vine a conèixer Sant Llorenç de Morunys, Canalda i la Vall de Lord i allotja’t amb totes les comoditats en una zona rural amb encant.